keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Taktiilisia kokeiluja..

Olen viime viikkoina kehitellyt mielessäni pienille lapsille sopivia ensipelejä. Idea tähän peliin on lainattu suoraan tevellan tunnustelupelistä. Peli sopii mainiosti ihan pienellekin vauvalle (kuopus on nyt 10kk), joka voi tunnustella erilaisia materiaaleja ja turvallisesti jopa maistella näitä pikkupussukoita.. Isompien lasten kanssa tällä voi pelata myös monella eri tavalla!

 Alunperin meinasin tehdä näistä paloista pieniä kangastyynyjä, mutta ommellessani huomasin että pelkkä kiinni olevaksi "pussiksi" ompelu ihan riittävä. Kankaasta saa paremmin kiinni ja materiaalien paksuudetkin tuntee näin paremmin. 
Kaiken kaikkiaan keräilin kangasvarastoistani yhtätoista erituntuista materiaalia. Vaaleanvihreää pul-kangasta laitoin tunnusteltavaksi oikein ja nurin päin. Muutaman kun vielä jossain vaiheessa teen, niin pääsen sitten aikanaan käyttämään näitä kätevästi töissäkin.. Säilytyspussukkaa en vielä ehtinyt tehdä. Kuopuksen päiväuniaika on rajallinen. ;) 

Muitakin peli-ideoita on mielessä! Pitää vielä hiukan kehitellä niitä ja toteuttaa kun ajatus on muhinut tarpeeksi. Jotain värien/muotojen tunnistamiseen liittyviä ensipelejä varmasti kehittelen tuolle kuopuksellemme. 

Keskimmäinen teki oman materiaalitutkimusretkensä samalla kun ompelin. (Reitti alkaa tuolta oikeasta alareunasta...) 



maanantai 19. huhtikuuta 2010

Nukkekotihurahdus vuosien jälkeen...

Edellisessä blogissani kirjoittelin aika paljon nukkekotijuttuja. Tästä ajattelin tehdä enemmän muihin kädentaitoihin painottuvan blogin, mutta katsotaan nyt.. Mielenkiinnonkohteet käsitöissä ja askarteluissa vaihtuvat aika tiuhaa tahtia ja jotta saan jotain täytettä tänne blogiin, niin täytyy kai näistä muistakin välillä raportoida. ;) 

Olen siis tehnyt jo kolme erilaista nukkekotiprojektia ennen tätä. Nyt menin ja hankin itselleni vielä yhden kunnon nukkiksen. Mittasuhteet ovat 1:12 ja aion tehdä tästä talosta yhdenlaisen unelmatalon, sellaisen jossa voisin vaikka itsekin asua.. Nukkekodin hankinnan perustelin miehelle sillä, että jos hän ei kerran aio ihan lähitulevaisuudessa hankkia minulle unelmieni omakotitaloa, niin unelmien nukkekodin hän voi kyllä kymmenvuotishääpäivän johdosta ostaa. Tilasin nukkiksen siis tällä perusteella (miehellä ei ollut tilauksen kanssa mitään osaa eikä arpaa, kunhan vain tätä kiusasin). Tässä tämä yksi toteutunut "unelma" nyt on. 


Parvekkeelle/ kuistille ehdin jo tällaisen väkertää.. Multa pitää vielä lisäillä. :)

Tässä vähän kuvaa tulevasta olohuoneesta. Huonekalut ovat lasten leikkien jäljiltä. Väkertelin nukkikseen jouluvalosarjasta lamput, Tapetit ovat Tildaa. Lattian tein puukontaktimuovista. Liimailin kontaktimuovin ensin muutaman millimetrin paksuiselle pahville ja leikkasin mattoveitsellä 2x9cm laudoiksi. Sitten liimasin palat lattiaan. Näissä valokuvissa pomppaa hiukan todellista enemmän nuo lattialankkujen välien kummallisuudet esiin.. Todellisuudessa lankkujen välit näyttävät vähemmän silmiinpistäviltä. 


Tässä vielä kuva lastenhuoneesta. Tässäkin tapetit ovat Tildan mallistoa. Jotenkin vain tykkään siitä niin kovasti. Tulen varmaan tekstiileistäkin useimmat tekemään Tilda kankaista.. Kuvassa näkyvät nukenrattaat ihan tämän talon asukkaita varten. Huone on jälleen lasten jäljiltä, eli huonekalut eivät ole ihan näin sitten jossain vaiheessa..

Tästä talosta tulee todennäköisesti oma ikuisuusprojektini. Nyt kelpaa nukkekotijuttuja väkerrellä kun on kerrankin selkeä tila ja talo, johon niitä tekee. Talon asukkaat ovat jo hankittuina, mutta niistä kuvia joskus toisella kerralla... 

Kevät ja ötökät!

Lapset saivat viime vuonna ystäviltään Englannin tuliaisiksi kuvassa näkyvän cd-levyn, jota on kuunneltu hurjan paljon. Tänään keksin, että tuo kotihoidossa oleva 5v. taiteilijaneitimme voisi tehdä pienen kuvistyön levyn pohjalta.. Levy oli tietenkin soimassa ja kerroin lapselle idean tähän työhön: keväällä pienet möttiäiset ja öttiäiset heräävät eloon ja niitä voisi tutkia vaikka suurennuslasin läpi. 


Ensin piirrettiin yhdessä suuren lautasen avulla ympyrä permanent- tussilla ja sitten opastin neitiä laveerauksen ihmeelliseen maailmaan. Alaosaan neiti taiteili ruohoa ja suurennuslasin läpi kaikki tietenkin näyttää suuremmalta... Kun vesivärit olivat kuivuneet neiti jatkoi työtään tusseilla.

 Annan lasten käyttää töissään omia piirrustusvälineitäni, tämä työ on tehty promarkereilla ja minun vesiväripensselilläni. Lapsilla on myös omat, edullisemmat maalaustarvikkeet omatoimiseen ja yhdessä maalailuun.. Käytän itse oikeastaan vain yhtä vesiväripensseliä ihan kaikkiin vesivärimaalauksiin. Kunnon pensseli on ns. tavispensseleitä arvokkaampi, mutta samalla pensselillä saa ihan kapean ja melko paksun jäljen ja siksi muita ei tarvita. Oma pensselini on muistaakseni alunperin tarkoitettu kiinalaisten kirjaimien maalaukseen (musteella kaiketi), mutta toimii mielestäni erinomaisesti myös vesivärien kanssa! 

Puhin ja kavereiden kotimetsä

Puolen hehtaarin metsä on saatu jo leikkivalmiiksi. Vielä monta ideaa on toteuttamatta, mutta kyllä sitä vielä ehtii.. 
Möhköfantti asuu metsässä, joka on kyhätty pajuista.

Nalle Puh asuu pajuista ja puukiekoista rakenetussa talossa. Kaivo, hunajapurnukat ja tuoli on tehty fimosta.

Vihreä tuoli ja hunajaherkku tarjottimineen ovat keskimäisen (5v.) taidonnäyte.

TIkru sai kolme kerrosta taloonsa ja pajuisen nojatuolin.

Kani puutarhassaan. Kanin talona on toiminut pahvinen kännykkälaatikko, joka on kadonnut salaperäisesti ennen laatikon tuunausta.

Tässä Nasu istuu tyytyväisenä muotoilemani pirtinpöydän ääressä. Pöytään on katettu keskimmäisen tekemiä hunajakeksejä..

Keskimmäinen teki Ruulle sängyn. Nasu, Kengu ja Ruu ovat vielä ikiomia taloja vailla, koska talot ovat vielä suunnitteluvaiheessa..

Tämä on ollut kiva projekti ja päädyin toteuttamaan tämän tuon keskimmäisen kanssa kahdestaan. Nyt metsä on jo erinomaisesti leikittävässä kunnossa. Nuo pajuista ja kiekoista tehdyt talot ovat ihan mainioita, sillä ne jättävät hyvin tilaa lapsen mielikuvitukselle ja luovuudelle. Leikit saavat näillä välineillä paljon parempia ulottuvuuksia kun lelut ovat näin pelkistettyjä. Toisaalta tässä projektissa ja leikissä on olennaista myös yhdessä pipertäminen ja askartelu. Jatkoa luvassa jossain hamassa tulevaisuuhdessa...

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Uusi projekti lasten kanssa

Löysin Citymarketin alennuslaarista nämä ihanat puolen hehtaarin metsän asukkaat. Muutama paketti lähti mukaan (itseasiassa tuossa taitaa olla koko sarja).
 
Pitäähän Nalle puhin kavereineen saada kunnon koti! Yön yli mietin ja yritin etsiä netistä jotain ideoita nukkekotisivuilta.. En löytänyt yhtään vastaavaa projektia (joskin etsin vain suomeksi). Saa nyt nähdä, minkä kokoinen projekti tästä tulee... Puolen hehtaarin metsän asukkaille tehdään tietenkin kodit ja niihin jotain oheistarviketta. Siispä suuntasimme askartelupuoti Pian valikoimia penkomaan!

Alla projektin lähtötilanteesta vielä vähän tarkemmin. Lisää kuvia tulossa ihan lähiaikoina, koska saatiin metsää jo kivasti tehtyäkin eilen.
Iso kartonkialusta on ostettu aikaa sitten (kirjansidontaa varten), mutta nyt siitä tuli puolen hehtaarin metsä näille söpösille pikku hahmoille. 


Hiekkamaaleilla maalattiin tyttöjen kanssa nurmialueet sekä polkuja. Vihreää väriä oli aika tarkalleen sen verran mitä tarvittiinkin.. Vaaleampaa väriä jäi vielä reilusti. Olisi ollut aika hienoa jos olisimme tehneet paperimassasta joitakin kumpuja jne. maaston vaihteluita metsään. Pienen harkinnan jälkeen onneksi tajusin, että suuren kartongin säilytys onnistuu paljon helpommin jos siinä ei ole ylimääräisiä nyppylöitä.. Leikin jälkeen alustan voi sujauttaa jonkun kaapin taakse. Mies kyllä inhoaa näitä "säilytysratkaisujani" (mutta eipä hänelle tarvitse kertoakaan, aikanaan sitten huomaa...). 


Eilen ehdittiin jo tuhota tuo iso askartelumassa. Tehtiin siitä pari puun kantoa ja kukkaruukkuja yläkuvan kukkasille. Esikoinen teki kirnun, sillä hän rakastaa kierrellä museoissa ja tutkia vanhoja esineitä. En tosin ole ihan varma, päätyykö kirnu puolen hehtaarin metsään vai johonkin muualle..

Tänään tehdään fimosta kanin puutarhaan vihanneksia. Nalle Puhkin saa todennäköisesti muutaman hunajapurnukan näistä.. Nämä pienet massapakkaukset ovat aika riittoisia nukkekotikokoisiin askarteluihin. Keskimmäinen ihastui tuohon harmaaseen, hiekkaa muistuttavasta massasta hän lupautui taiteilemaan kiviä puolen hehtaarin metsään. 

Mistähän saataisiin valmistettua leikittävät kodit näille pikkukavereille?